Αν ρωτήσουμε οποιονδήποτε επαγγελματία τενίστα, ποσό σημαντικό είναι το ψυχολογικό κομμάτι του τένις θα μας πει ότι είναι τουλάχιστον 90%. Λαμβάνοντας αυτό υπ'όψιν, βρισκόμαστε στο παιχνίδι του Fognini vs Monfils, βρίσκεται στο τελευταίο  σετ και το σκορ είναι 5-0 υπέρ του Fognini. Η ψυχολογία είναι στο ζενίθ, το παιχνίδι το έχει πάρει σχεδόν πανηγυρικά. Σε λιγότερο από 15 λεπτά το ματς έγινε 5-5.
Τι είναι αυτό που αγνοεί το 90% που προαναφέραμε και κάνει κάποιον που ξέφυγε με διαφορά μπροστά από τον αντίπαλο και είναι με το ένα πόδι πριν την νίκη, ξαφνικά να παίζει παθητικά, να εμφανίζονται λάθη από το πουθενά, να πνίγεται από κρύο ιδρώτα, νευρικότητα, αποπροσανατολισμό, ξαφνικά να εμφανίζεται έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, αμφιβολία στα χτυπήματα, δυσκολία στην κίνηση και έλλειψη δημιουργικότητας..;

Ο αμερικάνικος όρος είναι «CLOSING SYNDROMΕ».  Σύνδρομο Αδυναμίας Κλεισίματος ενός Παιχνιδιού θα το μεταφράζαμε,  έτσι το αποκάλεσε ένας πασίγνωστος αθλητικογράφος  από το ΕSPN πριν από κάποιο καιρό με αφορμή μια παρόμοια κατάσταση που είχε ζήσει και η Victoria Azarenka όταν αδυνατούσε να κλείσει και αυτή το ματς στο 3o σετ και από τον πανικό της αναγκάστηκε να ζήτησει ιατρικό ταιμ-ουτ. Εκείνη την στιγμή όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο ζητά ιατρικό ταιμ-ουτ, φέρεται να δήλωσε -δεν μπορώ να κλείσω το παιχνίδι-, μόλις συνειδητοποίησε τι είπε ανασκεύασε και από τότε οι δημοσιογράφοι της έχουν κάνει μεγάλο «κάζο».

Άραγε είναι ένα συχνό φαινόμενο η κάτι απλά που εμφανίζεται στους αθλητές σπάνια σε στιγμές μεγάλης πίεσης? Για να δούμε πιο προσεκτικά , μερικά χτυπητά παραδείγματα:

Wimbledon final, 1993  Novotna vs Graf
Η Novotna προηγούνταν  της αντιπάλου της  Steffi Graf  6-7  6-1  4-1 και στο  40-30 στο 6ο game του 3ου σετ, είχε σετ point για το 5-1 απέναντι στη Γερμανίδα.  Αλλά η  Novotna έκανε διπλό  double-fault και ένας από τους  πιο συγκλονιστικούς τελικούς είχε μόλις ξεκινήσει στο Wimbledon. Σε λίγο περισσότερα από 15 λεπτά η  Graf κατάφερε και κέρδισε  7-6  1-6  6-4.

Australian Open SF 2003  Clijsters vs Williams
Όταν η  Clijsters προηγούνταν 5-1 στο 3ο σετ απέναντι στη Serena, και είχε 2 ή 3 MPs, έχασε εντελώς την συγκέντρωση της, το ρυθμό της, «το μυαλό» της, σέρβιρε 2 φορές για το ματς και κατάφερε να χάσει 7-5 !!!

New Haven 2003 Zvonareva vs Smashnova
Η Zvonareva προηγούνταν  6-0,5-1 και σέρβιρε για το ματς  με 30-0 στο 7ο game του αγώνα απέναντι στην  Smashnova. Το ματς κράτησε μέχρι και τις 11:00μμ, παίζοντας  πάνω από 2.5 ώρες όπου η  Smashnova κέρδισε  0-6   7-6   6-2. Η Vera τρελάθηκε τελείως σε αυτό το ματς.  Σε κάποιο σημείο του αγώνα έσπασε την ρακέτα της στο τοίχο πίσω της δίπλα στα διαφημιστικά.

US OPEN 2011 SF  Federer vs Djokovic  
Μην  αμελήσουμε αυτό το ματσάκι όπου ο «πολύς» τότε Φέντερερ σέρβιρε για το ματς το σκορ ήταν 5-3 στο τελευταίο και 5ο σετ και ο Φέντερερ προηγούνταν του Djokovic  με 40-15 και τότε ένα μαγικό return του Νοle  ήταν αρκετό για να αφήσει τον Roger να αναρωτιέται πως τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να χάσει τον ημιτελικό και το τελευταίο σετ 7-5.

Σάο Πάολο 2011 R16  Verdasco F. - Marti J.
Kαι  μια προσωπική στιγμή που έζησα την χαρακτηρίζω ως «άκρων άωτον», στο παιχνίδι αυτό ο Μαρτί στο τελευταίο σετ 6-4  6-7  5-0 προηγούνταν 5-0, ο Βερντάσκο σέρβιρε να παραμείνει στο ματς και έχανε 0-40, σε μια επίδειξη, παντελούς ανυπαρξίας αυτοσυγκέντρωσης το «CLOSING SYNDROM»  σε όλο του το μεγαλείο, ο Βερντασκο όχι μόνο κράτησε αλλά και έσπασε το σέρβις του Μαρτί 3 φορές και κέρδισε 7-5.

Πολλά παραδείγματα που δεν χρειάζεται να απαριθμηθούν όλα, το νόημα είναι ότι το τένις ως ατομικό άθλημα έχει για μένα ένα «Νεκρό Σημείο», ένα σημείο δηλαδή που δεν μετράει το πόσο μπροστά ή το ποσό καλά έπαιζε ο αντίπαλος ως εκείνη την στιγμή, είναι εκείνη την στιγμή που σερβίρει για το ματς, σαν από θαύμα ότι έκανε ως τότε τίποτα δεν μετράει λες και όλα ξεκινάνε από την αρχή. Έτσι αν το Α και το Ω είναι η ψυχολογία, τότε πρέπει να δεχτούμε ότι υπάρχει και μια μέση κατάσταση όπου το Α και το Ω είναι εξίσου μακριά, αυτό το σημείο είναι για τους  τενίστες η στιγμή που κλείνουν το σετ ή το ματς.

Πάρα πολλές είναι στιγμές που «κολάνε»,  “ Choke”  - η Αμερικάνικη έκφραση - και αδυνατούν να κλείσουν το ματς ή ακόμη και το σετ. Ο λόγος του παρόντος άρθρου είναι ότι στο livebet, οι αποδόσεις εκείνη την στιγμή εξυπηρετούν τους παίχτες, εκμεταλλευθήτετες.